economy ways


Εξοικονόμηση ενέργειας ονομάζεται οποιαδήποτε προσπάθεια με την οποία επιτυγχάνεται περιορισμός της σπατάλης των ενεργειακών αποθεμάτων, ( ενέργεια για θέρμανση, φωτισμό, κλιματισμό).

Η εξοικονόμηση ενέργειας αναδεικνύεται ως πρώτη προτεραιότητα


Όχι μόνο για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, αλλά κυρίως για τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών κάθε νοικοκυριού. Διαβάστε προσεκτικά τις και δείτε ποιες στοχευόμενες παρεμβάσεις μπορείτε να αναλάβετε, με μηδενικό ή μικρό κόστος, ώστε να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα. Το μόνο που απαιτείται είναι η διάθεση για μικρές αλλαγές στην συμπεριφορά μας.
ΘΕΡΜΑΝΣΗ


I. Αερίστε τους χώρους του σπιτιού τις μεσημεριανές ώρες το χειμώνα (το καλοκαίρι προτιμήστε τις πρώτες πρωινές ώρες). Εκμεταλλευτείτε έτσι τη φυσική θέρμανση ή ψύξη. Μην ξεχνάτε ότι όταν αερίζετε το σπίτι θα πρέπει να έχετε θέσει εκτός λειτουργίας καλοριφέρ ή κλιματιστικά.
II. Κάθε βράδυ, κλείστε τα παντζούρια και τις κουρτίνες. Έτσι, κρατάτε τη ζέστη μέσα στο σπίτι.
III. Ανοίξτε τις κουρτίνες ή τα παντζούρια στα νότια παράθυρα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να θερμαίνονται οι εσωτερικοί χώροι και να περιοριστεί η ανάγκη για θέρμανση.
IV. Αερίστε τον χώρο της τουαλέτας και του μπάνιου τις κατάλληλες ώρες και μην ξεχνάτε ανοιχτό το παράθυρο. Φροντίστε να κλείνετε το σώμα του καλοριφέρ όταν αερίζετε την τουαλέτα.
V. Σε περίπτωση που ο αερισμός της τουαλέτας γίνεται με τη χρήση ανεμιστήρα φροντίστε να μη λειτουργεί συνεχώς ο εξαερισμός όταν ο χώρος δεν χρησιμοποιείται.


ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ


I. Ρυθμίστε το θερμοστάτη στους 19-20ο C τον χειμώνα.
II. Όταν βγαίνετε έξω, κατεβάστε το θερμοστάτη στους 16ο C, όχι παρακάτω.
III. Μην παίζετε με το θερμοστάτη. Συχνές αυξομειώσεις αυξάνουν το κόστος λειτουργίας.
IV. Κλείστε τα καλοριφέρ στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε και φροντίστε να διατηρείτε κλειστές τις πόρτες των συγκεκριμένων δωματίων.
V. Μην ανοιγοκλείνετε συχνά ή άσκοπα τις πόρτες και τα παράθυρα που βρίσκονται δίπλα στο θερμοστάτη, καθώς επηρεάζεται ο θερμοστάτης και μπορεί να θέσει σε λειτουργία το καλοριφέρ.
VI. Αν ζείτε σε πολυκατοικία χωρίς αυτόνομη θέρμανση, συνεννοηθείτε με το διαχειριστή και ζητήστε τον προσεκτικό προγραμματισμό των ωρών θέρμανσης. Ταυτόχρονα, ενημερώστε τους υπόλοιπους ενοίκους για τους τρόπους εξοικονόμησης που θα βρείτε εδώ. Έτσι θα κερδίσετε όλοι.
VII. Μη σκεπάζετε τα σώματα του καλοριφέρ και μην τοποθετείτε έπιπλα μπροστά ή δίπλα τους. Θα έχετε πιο αποδοτική λειτουργία θέρμανσης αν επιτρέπετε την καλή κυκλοφορία του αέρα. Στην Αθήνα, η μείωση της θερμοκρασίας χώρου κατά 1ο C, επιφέρει εξοικονόμηση έως 10%. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε κατανάλωση ενέργειας το χειμώνα για παράδειγμα 500€ τότε εξοικονομούμε σχεδόν 50€ μειώνοντας τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη κατά 1ο C.
VIII. Τοποθετήστε στο πίσω μέρος των σωμάτων (ανάμεσα στο σώμα και τον τοίχο) θερμομονωτικές πλάκες που επιστρέφουν τη θερμότητα προς το χώρο. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο.
IX. Να εξαερώνετε σε τακτά διαστήματα τα σώματα. Ο αέρας που παγιδεύεται στα σώματα εμποδίζει το ζεστό νερό να κυκλοφορεί. Η εξαέρωση του καλοριφέρ πρέπει να γίνεται στις αρχές του Οκτωβρίου.


ΜΟΝΩΣΗ


I. Βρείτε από πού χάνεται θερμότητα. Μια μέρα με αρκετό αέρα τοποθετήστε ένα αρωματικό στικ δίπλα σε παράθυρα, πόρτες, τζάκι ή άλλα σημεία του σπιτιού που υποψιάζεστε για διαρροή ενέργειας. Αν το ρεύμα καπνού κινείται οριζόντια και όχι κάθετα, έχετε βρει μια διαρροή αέρα που πρέπει να σφραγιστεί.
II. Ψάξτε στη μόνωση ή στις επιφάνειες των αλουμινένιων κουφωμάτων σημεία όπου συγκεντρώνεται υγρασία ή μούχλα. Εκεί, πιθανότατα, εντοπίζονται προβλήματα μόνωσης που χρήζουν επιδιόρθωσης.
III. Είναι εύκολο να περιορίσετε απώλειες ενέργειας από πόρτες, παράθυρα και άλλα ανοίγματα. Τοποθετήστε αεροστεγανωτική ταινία. Ειδικά στο κάτω μέρος της εξώπορτας χρησιμοποιήστε τις ειδικές ταινίες- βούρτσες.
IV. Μονώστε τους εκτεθειμένους σωλήνες (καλοριφέρ ή θερμοσίφωνα) που μεταφέρουν ζεστό νερό στο σπίτι, ειδικά τα μέρη που βρίσκονται εκτός σπιτιού.
V. Αν έχετε τζάκι, κλείστε το καπάκι της καπνοδόχου όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η μόνωση των σωλήνων ζεστού νερού κοστίζει 12 €/m2 και έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας έως 30% που σημαίνει ότι το κόστος αποσβένεται σε περίπου 6 μήνες


ΖΕΣΤΑ ΝΕΡΑ


I. Μονώστε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, καθώς και τους σωλήνες μεταφοράς του νερού (αν είναι ακάλυπτοι) ώστε να περιορίσετε τις θερμικές απώλειες.
II. Επιλέξτε ντους αντί για μπάνιο σε γεμάτη μπανιέρα. Έτσι ξοδεύετε τρεις φορές λιγότερο ρεύμα και νερό.
III. Μειώστε τη ροή του ζεστού νερού κατά το πλύσιμο των χεριών.
IV. Πλύνετε τα πιάτα σε μικρή λεκάνη και όχι αφήνοντας ανοιχτή τη βρύση του ζεστού νερού. Αν έχετε πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιήστε το. Θα ξοδεύετε λιγότερο ρεύμα και νερό.
V. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας παραμένει η καλύτερη δυνατή επιλογή για ζεστό νερό χρήσης. Για μια μέση οικογένεια, η απόσβεση των χρημάτων αγοράς του ηλιακού θερμοσίφωνα γίνεται σε 3-4 έτη.
VI. Σκεφτείτε αν ζείτε σε μονοκατοικία ή σε οικογενειακή πολυκατοικία να εγκαταστήσετε μπόιλερ στο λεβητοστάσιο, που θα ζεσταίνει το νερό από τον λέβητα (πετρελαίου ή φυσικού αερίου).
ΦΩΤΙΣΜΟΣI. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, αντικαταστήστε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες εξοικονόμησης.
II. Βάλτε λαμπτήρες μικρότερης ισχύος σε διαδρόμους, βοηθητικούς χώρους και χώρους που δεν χρησιμοποιείτε συχνά.
III. Μην ξεχνάτε να σβήνετε τα φώτα όταν εξέρχεστε από ένα δωμάτιο.
IV. Μην ξεχνάτε να ξεσκονίζετε τακτικά τα φώτα του σπιτιού. Η απόδοσή τους βελτιώνεται και έτσι δεν χρειάζεται να ανάψετε περισσότερα φωτιστικά.
V. Προτιμήστε το φυσικό φωτισμό έναντι του τεχνητού όπου είναι εφικτό. Τοποθετήστε γραφείο και τραπέζι κοντά στα παράθυρα για να αξιοποιήσετε το φυσικό φωτισμό.
VI. Μην χρησιμοποιείτε περισσότερο φως απ’ όσο πραγματικά χρειάζεστε.
VII. Σκεφτείτε να βάλετε αισθητήρες κίνησης ή φωτός, για παράδειγμα στο διάδρομο πολυκατοικίας ή στην εξώπορτα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Οι οικονομικοί λαμπτήρες έχουν 10-15 φόρες μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καταναλώνουν έως 80% λιγότερη ενέργεια από τους αντίστοιχους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Η απόσβεση γίνεται σε λιγότερο από 1 χρόνο. Ένας λαμπτήρας LED 7 Watt αποδίδει όσο ένας κοινός λαμπτήρας 60 Watt και η απόσβεση του γίνεται σε λιγότερο από 2 χρόνια.ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ


Α. ΚΟΥΖΙΝΑ


I. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν περισσότερο τη χύτρα ταχύτητας. Εξοικονομείτε μεγάλες ποσότητες ενέργειας.
II. Μην ξεχνάτε να σκεπάζετε την κατσαρόλα όταν βράζετε οτιδήποτε. Το νερό ή το φαγητό θα βράσει γρηγορότερα εξοικονομώντας ενέργεια.III. Χαμηλώστε τη φωτιά όταν αρχίσει να βράζει το φαγητό, ώστε απλά να συντηρείται ο βρασμός. Η υπερβολική θερμότητα προκαλεί μεγαλύτερη σπατάλη ηλεκτρισμού, χωρίς ιδιαίτερα οφέλη.IV. Χρησιμοποιήστε εμαγιέ σκεύη που απορροφούν καλύτερα τη θερμότητα.V. Μην ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου όταν είναι σε λειτουργία. Προκαλείτε μεγάλη απώλεια θερμότητας.
VI. Μην ανάβετε το φούρνο για να ζεστάνετε μικρή ποσότητα φαγητού. Προτιμήστε τον φούρνο μικροκυμάτων.VII. Όταν τελειώσετε το μαγείρεμα μην ξεχάσετε να κλείσετε τον απορροφητήρα. Ο απορροφητήρας εκτός των οσμών απορροφά και θερμότητα από το σπίτι.
VIII. Καθαρίστε τακτικά τα μάτια και τον φούρνο. Έτσι θα μειώσετε τις απαιτήσεις για ενέργεια.
IX. Μαγειρέψτε τις ώρες που δεν λειτουργεί η θέρμανση του σπιτιού. Έτσι εκμεταλλεύεστε τη θερμότητα που παράγεται κατά το μαγείρεμα.
X. Αν θέλετε να αγοράσετε καινούρια κουζίνα προτιμήστε μια υψηλής απόδοσης, με παράθυρο που επιτρέπει να ελέγχετε το φαγητό χωρίς να ανοίγετε την πόρτα.

Σκεφτείτε επίσης το ενδεχόμενο να αγοράσετε κουζίνα φυσικού αερίου ή υγραερίου που καταναλώνουν λιγότερο καύσιμο για το ίδιο αποτέλεσμα, αρκεί να χρησιμοποιούνται σωστά.

Β. ΨΥΓΕΙΟ


I. Μην τοποθετείτε το ψυγείο κοντά σε ηλεκτρική κουζίνα, καλοριφέρ ή άλλη πηγή θερμότητας και φροντίστε να αερίζεται καλά η πλάτη του. Έτσι μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 30% ηλεκτρική ενέργεια.
II. Ρυθμίστε το ψυγείο στους 7ο C, και τον καταψύκτη στους -18ο C. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης σε βαθμούς Κελσίου, ρυθμίστε στη μεσαία σκάλα ψύξης και όχι στο μέγιστο.
III. Μη βάζετε ζεστά φαγητά στο ψυγείο. Περιμένετε πρώτα να κρυώσουν.
IV. Χρησιμοποιήστε τάπερ για τα φαγητά που τοποθετείτε στο ψυγείο. Τα τρόφιμα απελευθερώνουν υγρασία και αναγκάζουν το ψυγείο να δουλεύει περισσότερο.
V. Μην ανοίγετε συχνά το ψυγείο και μην το κρατάτε ανοιχτό. Σκεφτείτε από πριν τι θέλετε να πάρετε από μέσα.
VI. Κάντε απόψυξη σε τακτά διαστήματα (πράγμα που δεν απαιτείται αν το ψυγείο είναι no frost).
VII. Αν θέλετε να αποψύξετε κάποιο τρόφιμο από τον καταψύκτη, μην το αφήνετε έξω αλλά βάλτε το στο ψυγείο. Έτσι θα μειώσετε τη θερμοκρασία στο ψυγείο και την κατανάλωση ενέργειας.
VIII. Βεβαιωθείτε ότι η πόρτα του ψυγείου και του καταψύκτη εφαρμόζουν καλά. Κάντε έλεγχο με ένα χαρτονόμισμα ή χαρτί, έτσι ώστε να είναι μισό έξω και μισό μέσα στο ψυγείο. Αν μπορείτε να τραβήξετε εύκολα το χαρτονόμισμα ή το χαρτί, απαιτείται διόρθωση του λάστιχου.
IX. Προτιμούμε ψυγεία με υψηλή ενεργειακή απόδοση (βλ. ενεργειακή ετικέτα), με χωριστές πόρτες για ψύξη και κατάψυξη.


Γ. ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ


I. Γεμίστε καλά το πλυντήριο πριν το θέσετε σε λειτουργία.
II. Όταν εκμεταλλευόμαστε το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ εξοικονομούμε 40% από το κόστος του ρεύματος.
III. Φροντίστε να πλένετε σε χαμηλές θερμοκρασίες. Προτιμήστε τους 40ο ή ακόμα και τους 30ο C αντί των 90ο C. (Τα σύγχρονα απορρυπαντικά καθαρίζουν εξίσου καλά στις χαμηλότερες θερμοκρασίες).
IV. Προτιμήστε να στεγνώνετε φυσικά τα ρούχα και όχι σε στεγνωτήριο.
V. Αποφύγετε την πρόπλυση, έτσι εξοικονομείτε σημαντική ποσότητα νερού και ηλεκτρισμού.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Το πλυντήριο καίει ρεύμα αξίας περίπου 0,12 € σε κάθε πλύσιμο. Όταν πλένουμε στους 40 ο C εξοικονομούμε 8-15% του κόστους θέρμανσης του νερού.


Δ. ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ


I. Επιλέξτε κλιματιστικά και συστήματα θέρμανσης με υψηλή ενεργειακή απόδοση (τουλάχιστον ενεργειακής κατηγορίας Α).
II. Ρυθμίστε το θερμοστάτη όχι κάτω από τους 26-27ο C. Είναι ανώφελο, ενεργοβόρο και ανθυγιεινό να προσπαθείτε να επιτύχετε θερμοκρασίες «βορείου πόλου» τους καλοκαιρινούς μήνες.
III. Προβείτε σε πλήρη συντήρηση των κλιματιστικών σας, συμπεριλαμβανομένης και της εξωτερικής μονάδας κάθε 2-3 χρόνια. Καλό είναι να ελέγχετε και το συνημίτονο (κατανάλωση άεργου ισχύος).
IV. Καθαρίστε κάθε μήνα τα φίλτρα του αέρα των συστημάτων κλιματιστικού.
V. Ρυθμίστε την κατεύθυνση του αέρα στα κλιματιστικά προς τα κάτω, αφού ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος και κινείται με φυσικό τρόπο προς τα πάνω.
VI. Μην τοποθετείτε πηγές θερμότητας κοντά στο κλιματιστικό διότι το επηρεάζουν με αποτέλεσμα να δουλεύει περισσότερο του κανονικού.
VII. Προσέξτε ώστε ο ήλιος να μη χτυπά την εξωτερική μονάδα.


Δ. ΛΟΙΠΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ


I. Αν ξεχνάτε τον φορτιστή μονίμως στην πρίζα να ξέρετε ότι μόλις το 5% της ενέργειας καταναλώνεται για να φορτιστεί η συσκευή. Το υπόλοιπο 95% ξοδεύεται χωρίς λόγο.
II. Όταν οι συσκευές μένουν σε κατάσταση αναμονής συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα. Χρησιμοποιήστε πολύμπριζα με διακόπτη και μην ξεχνάτε να τον κλείνετε όταν δεν χρησιμοποιείτε τις συσκευές σας.
III. Θέσετε τον υπολογιστή σε κατάσταση sleep ή να το απενεργοποιήσετε. Το screen saver εξακολουθεί να καταναλώνει ενέργεια.
IV. Αν έχετε πολλές φορητές συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία, προτιμήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Θα εξοικονομήσετε σημαντικό ποσό χρημάτων σε ένα εύλογο βάθος χρόνου.
V. Ελέγξτε τη φωτεινότητα της τηλεόρασης. Εξοικονομήστε ενέργεια επιλέγοντας απαλότερες ρυθμίσεις.


“Σκεφτείτε να συνδέσετε στον πίνακα του σπιτιού σας έναν έξυπνο μετρητή για να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση ηλεκτρισμού, καθώς και τις χρήσεις που προκαλούν την μεγαλύτερη κατανάλωση. Εκτιμάται ότι η εγκατάσταση έξυπνου μετρητή βοηθά ιδιαίτερα στην αλλαγή συμπεριφοράς και μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας άνω του 10%. “


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας